Редактор: Юлия Георгиеваe-mail: [email protected] Част от мерките, които налагат Закона за

...
Редактор: Юлия Георгиеваe-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bg Част от мерките, които налагат Закона за
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Предвидили сме най-лошия икономически сценарий, за да сме подготвени

Редактор: Юлия Георгиева

e-mail: [email protected] 

Част от ограниченията, които постановат Закона за бюджета, са свързани с утвърдените спомагателни разноски за осъществяване на програмата за задържане на претовареност, по-известна като мярката 60/40. Все по-трудно е прогнозирането на световната европейска и българска стопанска система в идващите месеци до края на годината. Разбаротили сме три сюжета, като в прогнозата си преглеждаме най-негативния от тях с оглед това да сме оптимално готови с фискални буфери, с цел да запазим действието на всички системи в страната до края на годината. Най-общо казано това, което предлагам за фискална рамка вследствие на измененията от пандемията, е понижение на приходите с 2,440 милиарда лева и нарастване на разноските с 1,070 милиарда. От тези 1,070 милиарда лева 70 милиона лв. са за спомагателни лихвени разноски, свързани с нарастване на лимита по държавния дълг. И един милиард спомагателен трансфер от държавния бюджет по държавното публично обезпечаване за финансиране на фонд " Безработица ", с цел да може да посрещне спомагателните разноски за подкрепа  на заетостта. Предложили сме и нарастване на лимита на държавния дълг, с цел да осигурим финансиране на недостига, който ще се офарми вследствие на понижение на приходите и нарастване на разноските, като общия размер на упования недостиг за годината ще доближи 3,5 милиарда лева или към 3% от Брутният вътрешен продукт.

Това заяви преди минути в народен ефир финансовият министър Владислав Горанов.

Ние предлагаме при потребност да се усили държавния дълг от 2,2 милиарда лева до 10 милиарда лева, добави Горанов.

 Всички ограничения имат цел да подсигуряват, че страната има задоволителна ликвидност и опция да поддържа главните си функционалности, разяснява той. 

Продължавам да считам, че консервативното обмисляне и положителната фискална политика през последните години дават опция и в този момент имаме задоволително фискални буфери, само че съм задължен да предложа и сюжет, при който нещата могат да отидат в забележителна отрицателна посока и ние би трябвало да се подготвим за това, изясни министърът. 

Най-негативният сюжет, който сега преглеждаме е спад на стопанската система с 3% като възобновяване на заетостта чакаме да стартира в края на 2020 година и да продължи и през идната, уточни той. 

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР